"האדם הוא חיה חברתית" – מדוע בני האדם משוועים לחברה? האם זה בשביל להפיג את השעמום או בגלל הצורך לתת או לקבל אהבה ויחס חם?
הצורך של בני האדם בחברה הינו צורך אבולוציוני. האדם למד שקל יותר לשרוד בקבוצות,
קל יותר לצוד בצוות, קל יותר להתגונן בצוות וקל יותר לנהל משק בית בצוות.
מלבד החלוקה בנטל, החיים בצוות מספקים לאדם את אחת התחושות החשובות ביותר עבורו – תחושת הביטחון.
בעולם הקדמון, כמו בעולם העסקים של היום, קל יותר להצליח במשימה כשאתה יודע שיש מי שייגבה אותך ואינך מפחד לנסות כי יש לך רשת ביטחון לנחות עליה במידה ולא תצליח ויש מי שישמור עליך ברגע שתירדם וידאג להעיר אותך כשסכנה מתקרבת. בעולם הקדמון הסכנה יכלה הייתה להיות חיה טורפת ובעולם העסקי של היום יתכן ומדובר במתחרה שמשיג אותך.
סביבה בטוחה קריטית להצלחה אך מי אמון על בנייתה? תפקידו של מי לבנות סביבה כזו?
זהו כמובן תפקידו של המנהיג (בכוונה בחרתי במונח 'מנהיג' ולא 'מנהל').
המנהיג יכול לבנות סביבה כזו לא בהכרח ע"י ידע או ביצועים טובים. סביבה שמייצרת תחושת ביטחון תבנה בעיקר על בסיס קשרים בינאישיים טובים, שפה, נורמות וערכים. לכן יהיה זה המנהיג שיצור את תחושת הביטחון ולא בהכרח המנהל.
על מנת שנבין לעומק מה היא אותה תחושת ביטחון מוצע להסתכל בתוצאות המחקר המפורסם שגוגל הזמינה על מנת לאפיין מרכיבים המשפעים על ביצועי צוותים (כשהזמינו את המחקר חשבו בגוגל על מאפייני ביצועים ויכולות אישיות של בעלי תפקידים בצוות).
לאחר שרואינו קרוב ל- 200 צוותים במשך שנתיים התוצאות היו מפתיעות וחד משמעיות.
במקום הראשון בפער ניכר היה Psychological safety (ביטחון פסיכולוגי בצוות).
המשמעות של Psychological safety הינה עד כמה אני חש בטוח לטעות או לנסות מבלי שמקומי יתערער? עד כמה אני מרגיש בטוח להציע רעיון חדש או חשיבה מקורית? האם נוח לי להגיד שאני לא מבין או לא יודע?
מדוע Psychological safety כ"כ חשוב לאפקטיביות של הצוות?
רובינו נמנע להיכנס למצב בו אנחנו נחשפים או נתפסים כפחות חזקים או מקצועיים, ולכן נמנע מלשאול שאלה או להציע רעיון שונה מהמקובל. בפועל, במצב כזה אנחנו מסרסים את כוחו של הצוות.
הצוות שאמור להיבנות מכוחו וייחודיותו של כל אחד מחבריו למעשה קופא על שמריו ונשאר ללא חדשנות, ייחודיות או יצירתיות.
בעידן העכשווי אין אנו מחפשים את העובד הכי יעיל או מהיר או בעל ההספק הגדול ביותר.
העובדים הטובים נחשבים אלו שיודעים לשתף פעולה לייצר סינרגיה, העובדים שיודעים להוביל בחשיבה מקורית ובחדשנות והעובדים שיודעים ליצור אינטראקציה בין אישית טובה.
צוות בעל Psychological safety יעודד את חבריו ליוזמה ולעשייה מעבר להגדרת התפקיד. צוות שכזה יהיה אפקטיבי ויעיל, בעל אווירת למידה ויכולת הסתגלות מהירה לשינוים. חברי הצוות ירגישו בנוח לשאול שאלות ולהציע הצעות שיקדמו את הצוות והתוצר שלו. צוות שכזה יתגבר על קשיים ומכשולים באופן מהיר יותר ומאפקטיבי יותר.
בטחון הפרט בצוות המאופיין ב – Psychological safety
Psychological safety פוגש אותנו בהתמודדות של הפרט מול מצבי לחץ וקיצון. במצבים כאלו יש לבני אדם תגובות מגננתיות שנועדו לשמור עליו מפני סכנות ואיומים.
כאשר חבר צוות נתקל בתגובה תוקפנית או צינית כלפי אמירה או התנהגות שלו סביר להניח שיגיב באחת מהדרכים הבאות:
FIGHT – נראה תגובה אמוציונלית חזקה ואימפולסיבית שנועדו להילחם במי שמולנו על מנת "לנטרל" את האיום ולנצח.
FLIGHT – תגובה אמוציונלית של ניתוק והתעלמות, בריחה שנועדה להתרחק מעימות.
FREEZ – קפאון או עצירת עשייה ויוזמה, מתך רצון להיראות לא רלוונטי לאיום שמולי.
תגובות אלו הינם תגובות אבולוציונית שנועדו להתמודד עם סכנה. התגובות מוסברות פיזיולוגית בהתבוננות על חלוקת התפקידים של המח האנושי – האמיגדלה – אשר מגיבה בזמן חירום וסכנה בביטול זמני של החשיבה הלוגית ופועלת בלחימה או בריחה. לכן, עובד שיתקל בתגובה חריפה, צינית או ביקורתית מאד יגיב בדרכים אלו.
המנהיג העסקי כגורם מאפשר ומכיל
תפקידנו כמנהיגים בצוות ליצור מרחב מכיל המאפשר לטעות וללמוד, ומעודד להיות מקוריים. מרחב שגורם לחברי הצוות להרגיש בטוחים ומוזמנים לעשייה ויוזמה חדשנית
ברור לכולנו שתיאוריה זאת קשה מאד ליישום בעולם העסקי הדורש הישגים ותוצאות ובעולם כזה אין כוונה ליצור ביטחון פסיכולוגי על חשבון ההישגים והעמידה ביעדים.
קונפליקטים והתנגדויות יהיו קיימים בכל ארגון וצוות. האתגר של המנהיג הנו ליצור שפה ונורמות שידעו להתגבר על הקונפליקטים תוך שמירה על האווירה הרצויה.
זה אמנם דורש השקעה של אנרגיה רבה, סבלנות ואורך רוח, אך המאמץ משתלם. צוות שייבנה בטחון פסיכולוגי יוכל להתמודד עם כל אתגר, וללא ספק יהפוך במהרה לצוות מנצח.